diumenge, 28 de juliol del 2013

Què és i què... no és el coaching



Sembla que hi ha diverses definicions segons interpretacions, de manera que deixarem un resum al final...
La International Coach Federation enfoca els resultats, així “El coaching és una relació professional continuada que ajuda a què les persones produeixin resultats extraordinaris a les seves vides, carreres, negocis o organitzacions. A través del procés del coaching els clients aprofundeixen en el seu aprenentatge, milloren la seva actuació i reforcen la seva qualitat de vida”.
En aquesta línia d’enfocar els resultats, Jim Selman la defineix com “la relació professional continuada que ajuda a obtenir resultats extraordinaris a la vida, professió o negoci de les persones”.
La Société Française de Coaching enfoca sobre les necessitats del coachee: “el coaching és l’acompanyament a una persona a partir de les seves necessitats professionals, per al desenvolupament del seu potencial i del seu saber fer.”
L’http://www.europeancoachinginstitute.org enfatitza el mètode: “Coaching és l’art de fer preguntes per ajudar altres persones, a través de l’aprenentatge, l’exploració i el descobriment de noves creences que tenen com a resultat l’assoliment dels objectius.”
Tim Galwey en destaca la conversa: “El coaching és l’art de crear un ambient a través de la conversa i d’una manera de ser, facilitant el procés pel qual una persona es mobilitza de manera exitosa per assolir les seves metes somniades.”
John Whitmore, un altre pioner: “...consisteix en alliberar el potencial d’una persona per a incrementar al màxim el seu exercici. Consisteix en ajudar-lo a aprendre en comptes d’ensenyar-li.”
Talane Miedaner, menys tècnica però més propera: “...cobreix el buit existent entre el que ets ara i el que desitges ser. És una relació professional amb un coach que acceptarà només el millor de tu i t’aconsellarà, guiarà i estimularà perquè vagis més enllà de les limitacions que t’imposes a tu mateix i realitzis així el teu potencial totalment.”
Resumint:
·      És un procés que es desenvolupa durant un determinat període de temps i que té lloc entre dues persones (coach i coachee) o entre una persona i un equip (coaching d’equips).
·      Es produeixen un seguit de converses planificades i confidencials que es van fent en un període no superior a sis mesos o un any.
·      A les converses el coach va fen preguntes que ajuden al coachee a explorar les seves creences, valors, fortaleses i limitacions.
·      El coachee va prenent determinades decisions i compromisos en un procés de canvi i aprenentatge.
·      El coachee aconseguirà mobilitzar-se envers una determinada direcció, desplegant tot el seu potencial, fins aconseguir resultats extraordinaris (sic).
Per acabar, dir que el Coaching NO ÉS:
·      Una teràpia orientada a resoldre problemes de persones amb dificultats.
·      Un procés d’assessorament o consultoria.
·      Un procés on se li diu al client el que ha de fer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada